BRRRR - מה זה, איך זה עובד, והאם זה טוב גם לישראלים?

בשנים האחרונות, משקיעים רבים, בעיקר אמריקאים, עובדים בשיט ה- BRRRR.
אז מה זו בעצם השיטה הזו:

 Buy - קניית הנכס. נחפש נכס במחיר נמוך משמעותית ממחיר השוק. מחיר כזה, שאחרי שיפוץ יהיה קרוב ככל האפשר ל- 70% ממחיר השוק, עדיף כמובן נמוך יותר. לרוב יהיו אלה נכסים שדורשים שיפוץ דיי משמעותי, אבל לא תמיד. לעיתים רבות, קניית הנכס תהיה באמצעות הלוואה, לרוב הלוואת גישור שהריבית שלה גבוהה מצד אחד, אבל מצד שני אפשר לקבל אותה יחסית מהר ולהחזיר אותה ללא קנסות יציאה.

Repair - שיפוץ הנכס. שיפוץ לרמת שכירות. רמה כזו שנוכל להכניס דייר כמה שיותר מהר, בשכירות גבוהה. מצד שני, שיפוץ שלא יהיה יקר מדיי כדי שלא נעבור את ה - 70% משווי השוק.

Rent - השכרת הנכס. אחרי ששיפצנו את הנכס, אנחנו מכניסים דייר כמה שיותר מהר. כל זמן שהנכס ריק עולה לנו כסף, לכן נעדיף דייר בנכס כמה שיותר מהר. כמובן שנעשה את כל הבדיקות כדי שהדייר יהיה איכותי, בשכירות גבוהה התואמת את מחיר השוק.

Refinance - הלוואה כנגד הנכס. כאמור בשלב הראשון, הנכס נקנה באמצעות הלוואה יקרה. עכשיו נרצה ללכת לבנק ולמשכן את הנכס בתמורה להלוואה בריבית נמוכה יותר, ופרוסה לזמן ארוך יותר, כמו משכנתא. למעשה, המטרה שלנו היא לקבל מהבנק ״כסף זול״ כדי שנוכל להחזיר את ההלוואה היקרה למלווה ואת כל המזומן שהשקענו בעסקה להחזיר לכיס. לרוב הבנקים יתנו למשקיע בסביבות 70% מימון ולכן רצינו מלכתחילה לקנות ב -70% מתחת למחיר השוק.

Repeat - חוזרים על התהליך. או ״שנה״ כמו שאמר הסמל בטירונות… לאחר שהחזרנו את ההלוואה היקרה למלווה ואת כל המזומן החזרנו לכיס שלנו, אפשר למעשה לחזור לשלב הראשון ולעשות שוב את כל התהליך.


בסיום התהליך, נשארנו למעשה עם נכס מושכר, ללא (או עם מעט) הון עצמי מושקע בנכס. אמנם ההכנסה מהנכס לא גבוהה משום שיש החזרי משכנתא, אבל מצד שני אין לנו כמעט כסף מושקע בנכס, וחשוב מכך - אנחנו יכולים לקנות מספר רב של נכסים בשיטה הזו, עם אותו הכסף!


בואו נראה דוגמא:


Buy - דנה איתרה נכס במחיר של $50,000. לפי כל הבדיקות שדנה עשתה, השיפוץ יעלה לה $15,000 ושווי השוק של הנכס הוא $100,000.

דנה פנתה למלווה פרטי (Hard Money Lender) וביקשה ממנו הלוואה. הוא הציע לה מימון של 70% משווי הנכס ועוד 70% מעלות השיפוץ (סה״כ $45,500 מתוך $65,000). הריבית על ההלוואה תהיה 12% לשנה (1% לחודש). כמובן שיש עוד עלויות לקיחת הלוואה אבל נשים אותם בצד לצורך הדוגמא. 

דנה מעריכה שתהליך ה- BRRRR יקח לה חצי שנה.


Repair - את השיפוץ דנה תממן חלק מההלוואה וחלק מההון העצמי, כפי שמפורט בשלב הקודם.



Rent - דנה, שעשתה שיעורי בית כמו שצריך, תאתר דייר לנכס. שכר הדירה יהיה $1,100, ההוצאות השוטפות יעמדו על כ- $450. סך הכל ישאר לדנה $650, שמהם תצטרך לשלם גם משכנתא.



Refinance - לאחר שהנכס התייצב עם דייר, ולאחר תקופה של 3-6 חודשים מהקניה, תלוי במלווה, דנה תפנה לבנק (ישירות או דרך ברוקר) ותבקש מימון מחדש לנכס. הבנק יתן לה 65% הלוואה לפי שווי שוק של $100,000 מה שאומר שדנה תקבל לחשבון הבנק שלה $65,000 (כמובן שבפועל יש לנקות מהסכום הזה הוצאות הלוואה אבל נשים את זה בצד כרגע). מהכסף שקיבלה מהבנק, דנה תחזיר למלווה הראשון (זוכרים את ההלוואה היקרה?), $45,000 וישאר לה $20,000. מה שאומר שכרגע דנה מושקעת בעסקה עם הון עצמי אפסי! החזירה לעצמה את כל ההון העצמי.

כמובן שיש החזרי משכנתא חודשיים, נניח $350, מה שאומר שבסוף כל חודש דנה תישאר על $300 מהשכירות.



Repeat - עכשיו שדנה החזירה לעצמה את ההון העצמי, כל מה שהיא צריכה לעשות זה לשכפל את מה שהיא עשתה.


לסיכום - דנה השקיעה בנכס:

הון עצמי לקניה - $15,000

הון עצמי לשיפוץ - $4,500

הלוואה ראשונה - $45,000

ריבית לאורך התקופה (6%) - $3,000 (עיגלתי לצורך פשטות הדוגמא)

סה״כ הון עצמי מושקע בעסקה - $22,500 

בתהלילך הריפייננס, דנה קיבלה מהבנק - $65,000

דנה החזירה למלווה ההראשון - $45,000

הון עצמי שהחזירה לעצמה - $20,000

הון עצמי שנשאר בעסקה - $2,500



נכון שזה נשמע חלומי, אבל הנושא לא כזה פשוט:

  • לא פשוט לאתר נכסים במחירים נמוכים ממחיר השוק ברמה כזו.
  • הנכס צריך להיות כזה שהבנק ירצה למשכן. נכס זול באזור בעייתי לעיתים רבות לא יתקבל על ידי הבנק
  • אם הריבית לא תהיה טובה, הריפייננס לא יהיה יעיל וכל התוכנית יכולה ליפול.
  • כישראלים ללא אזרחות, קשה מאוד לקבל תנאי הלוואה טובים, וכן לרוב העסקאות הבוננזה האלה ברוב המקרים לא יגיעו אלינו…


אז מה כן אפשר לעשות כישראלים?

הדרך הכי טובה שאני מצאתי כדי לעשות את זה (בתהליך כרגע), היא ע״י פורטפוליו. הלוואות על פורטפוליו גדול אפשר למצוא בריביות לא רעות. אמנם לא ריביות של אמריקאי אבל מספרים לא רעים. 

נניח שיש לי $100,000, אם נחזור לדוגמא של דנה, בסכום הזה נוכל לרכוש 5 נכסים ששוויים הכולל יהיה, אחרי השיפוץ, חצי מליון דולר. והנה לנו פורטפוליו.


השיטה הזו אמנם אטרקטיבית מאוד, אבל מומלץ לפעול לפיה רק אחרי שצברנו נסיון ואנחנו בטוחים בניתוח העסקאות שלנו. כמו כן חשוב מאוד לוודא את תנאי ההלוואות העקרוניים לפני שמתחילים בתהליך כדי לא להתבדות באמצע הדרך.


מאמרים נוספים

מאת עידן שקדי 12 בפברואר 2025
אחד הדברים החשובים ביותר בבחינת השקעה היא למעשה בחירת היזם שמנהל אותה. בסוף, עם כל הכבוד לאקסלים, האנשים הם אלה שעושים את העסקה.
השקעות חוב מגובות נדל״ן בארה״ב
מאת עידן שקדי 4 בפברואר 2025
מי לא רוצה להיות הבנק? כשאתם רוצים לקנות בית, אתם פונים לבנק לקבל משכנתא. הבנק נותן לכם את הכסף, משעבד את הבית ולוקח מכם ריבית קבועה—לא משנה אם ערך הנכס עולה או יורד. רוב האנשים מתבאסים על הבנק ועל הרווחים העצומים שלו מהריביות… אבל עכשיו תחשבו רגע שאתם הבנק 🏦💰 מה אם במקום לשלם ריביות, אתם אלו שגובים אותן? במקום להיות הצד שמחזיר הלוואות, אתם הצד שמלווה אותן? כאן בדיוק נכנסת לתמונה השקעת חוב בנדל”ן —מודל השקעה שמאפשר לכם להרוויח כמו הבנקים, עם הכנסה קבועה ועם שעבוד על הנכס כבטוחה.
מאת עידן שקדי 16 בספטמבר 2023
תיאור מחוז ברוורד בהיבטי אוכלוסיה, כלכלה ונדל״ן
מאת עידן שקדי 2 ביולי 2023
החתמת נוטריון ואפוסטיל על מסמכי נדל"ן בארה"ב 
מאת עידן שקדי 26 ביוני 2023
משכנתא. מה קורה לכם בגוף כשאתם שומעים את המילה הזו? אתם מאלה שנלחצים ומתחילים לרעוד או מאלה שמתעורר להם ה״רעב״ והמוטיבציה? במאמר שלפניכם, שמחולק לשני חלקים ( קישור לחלק 2 ), אכתוב על מגוון סוגי הלוואות הקשורות לנדל״ן, עם מושגים חשובים ועוד מלא דברים מעניינים.
מאת עידן שקדי 26 ביוני 2023
בחלק הראשון , הסברנו שסוגי ההלוואות הן בעצם חלק מתהליך חיי עסקה. הסברנו על סוגי ההלוואות לצורך רכישת הנכס. עכשיו נדבר על הלוואה לאחר שקנינו את הנכס. בארץ זה נקרא מחזור משכנתא. בארה״ב זה נקרא ריפייננס (Refinance) – מימון מחדש . מימון מחדש נוכל לעשות בדרך כלל 6 חודשים לאחר הקניה. אפשר גם לפני אבל אז התנאים עלולים להיות פחות טובים. יש 2 סוגים עיקריים של ריפייננס: 1.משיכת כסף (Cash-Out Refinance) – יש לנו נכס בשווי מסוים ונרצה לשעבד אותו לבנק בתמורה לכסף. הכסף שנקבל יהיה פטור ממס מעצם היותו התחייבות ולא רווח. עם הכסף נוכל לעשות כל מה שנרצה – לטוס לטיול, לקנות רולס רויס, להשקיע בקריפטו, לקנות נכס להשקעה או כל דבר אחר. באופן אישי אני ממליץ להשתמש בכסף רק לצורך השקעה מחדש. כמשקיעים זרים, לרוב נוכל לקבל עד 60% משווי הנכס (במקרים מסוימים גם 65%(. מהסכום הזה נוריד את הוצאות הסגירה וזה סכום הכסף שיישאר לנו. כך למשל אם שווי הבית הוא $200,000 לפי הערכת שמאי, נוכל לקבל $120,000 ומתוכם יישאר לנו כ- $110,000-$115,000. 2. שיפור תנאים (Rate and Terms) – בריפייננס מסוג זה אנחנו לא מוציאים כסף (במקרים מסוימים אפשר להוציא עד 5%) אלא רק משפרים את התנאים. נניח הריביות בשוק ירדו אז נרצה למחזר את המשכנתא ולקבל את הריביות הנמוכות. עוד דוגמא היא אם לקחנו הארד מאני (זוכרים מהפוסט הראשון?) ונרצה לקחת עכשיו משכנתא כדי לשפר את התנאים. היתרון המרכזי כאן הוא שהריביות שנקבל יהיו טובות יותר מאשר Cash-Out. יש לכם נכס בשווי גבוה מ- $100,000? לקבלת הצעה לריפייננס – לחצו כאן כמה דגשים: כשאתם ניגשים למלווה/ברוקר כדי להתחיל תהליך ריפייננס, חשוב שתציינו בפניו אם אתם רוצים Cash-Out Refinance או Rate and Terms. התנאים לריפייננס יהיו פחות או יותר זהים כמו למשכנתא (זאת מהפוסט הקודם). כמובן שהם גם ישתנו ממלווה למלווה. ניתן לעשות ריפייננס למספר נכסים כל עוד כולם תחת אותה חברה. אם הם לא תחת אותה חברה בתחילת התהליך, אפשר לבקש שיעבירו אותם תחת אותה חברה כחלק מהסגירה של הריפייננס. באופן כללי הריביות בריפייננס יהיו פחות טובות מאשר במשכנתא.
מאת עידן שקדי 2 במאי 2022
אינפלציה - מה זה בכלל? למה חשוב שנכיר את המושג הזה? איך זה משפיע עלינו?איפלציה במילים פשוטות
מאת אפי דניאלי 17 בינואר 2022
במאמר זה נסביר על האפשרויות שיש למשקיע ישראלי לפתוח חשבון בנק וירטואלי בארה"ב בלי הרבה מאמץ ובעלות אפסית.
מאת עידן שקדי 15 בינואר 2022
המאמר הבא הוא למעשה מדריך לפתיחת חשבון בנק בארה״ב. המדריך הוא פרקטי ואפשר לראות בו מעין צ׳קליסט לפני שניגשים לתהליך. למאמר מפורט יותר בנושא, מוזמנים לבקר כאן - חלק ראשון , חלק שני לפני שנתחיל, מספר דגשים: 1. המדריך מכוון ל – Bank of America היות וזה הבנק העיקרי שנותן אפשרות לישראלים לפתוח חשבון בנק. 2. לפי נהלי הבנק, לא ניתן לפתוח חשבון בנק מרחוק. אני יודע שיש חברות בארץ שנותנות את השירות הזה, אבל חשוב לדעת שזה בניגוד לנהלי הבנק ומבוסס על קשרים אישיים של נותן השירות עם נציג בסניף ספציפי. האחריות היא עליכם בלבד. 3. חשוב לציין שלאחרונה הבנאים הקשיחו את התנאים, והם עלולים לדרוש הוכחת מגורים בארה״ב (חוזה שכירות, חשבון מים/גז/חשמל/אינטרנט על שמכם) לצורך פתיחת חשבון. מומלץ לברר עם הפקיד בבנק מה נדרש, לפני הגעתכם לסניף, ולא להסתמך רק על מאמר זה יאללה אז נצא לדרך, כל מה שצריך לדעת כדי לפתוח חשבון בנק עסקי ב- Bank of America: 1. לפני שקונים כרטיס טיסה, מומלץ ליצור קשר עם הסניף ולתאם פגישה. ניתן לאתר סניף ולתאם פגישה בקישור הבא – תיאום פגישה 2. הפגישה נקבעת אונליין ולאחר שנקבעה יהיה לכם פרטי יצירת קשר. תציגו את עצמכם ותרשמו שאתם אזרחים זרים – Foreign National ואתם רוצים לפתוח Small Business Account. תוודאו שהם נותנים את השירות הזה ותשאלו מה צריך להביא. 3. חברה רשומה – תדאגו שתהיה לכם חברה רשומה ברשם החברות של המדינה בה אתם רוצים. האסמכתא לזה היא – Article of Organization אותו תצטרכו להביא לפגישה בבנק. 4. הסכם שותפות – מה שאנחנו מכירים כ – Operating Agreement. שימו לב שרשום שם שיש לכם את הסמכות לחתום ולפתוח חשבון בשם החברה. במקרה בו יש כמה שותפים לחברה. 5. מספר משלם מס – הידוע בכינויו EIN – Entity Identification Number. אתם לא צריכים איזשהו מסמך, אלא שיהיה לכם את המספר מוכן. 6. כתובת בארה״ב – הכתובת צריכה להיות כתובת אמיתית שניתן לשלוח אליה דואר. אל תתנו את הכתובת של הנכס שזה עתה קניתם משום שהבנק עלול לשלוח לכם כרטיס אשראי או כל מסמך אחר. ניתן לבקש מחברת הניהול שלכם להשתמש בכתובת שלה, כתובת של חבר, משפחה או חברות שנותנות שירותים כאלה. 7. מספר טלפון אמריקאי – הדבר העיקר שחשוב הוא שהמספר הזה ידע לקבל הודעות SMS. אתם יכולים להשתמש באחד מהשירותים הבאים: TextNow iPlum Google Voice Skype 8. תעודות מזהות – יש להביא אתכם 2 תעודות מזהות. דרכון ורישיון נהיגה יעשו את העבודה. תוודאו כמובן שיש תמונה ורשום באנגלית. 9. הפקדה ראשונית – אתם תידרשו להפקיד במקום $100 אז תוודאו שיש לכם. כמובן שאפשר להוציא מהכספומט בבנק ומיד להפקיד. הכסף כמובן נשאר אצלכם בחשבון בנק.
מאת Efi Danieli 27 בדצמבר 2021
בית פרטי, מולטיפאמילי, קבוצת השקעה, בנייה חדשה...
פוסטים נוספים